Tomaten zijn niet alleen lekker, ze zitten ook boordevol antioxidanten. Maar niet alle tomaten zijn hetzelfde, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Tomaten bevatten afhankelijk van hun kleur meer of minder van bepaalde antioxidanten, zo laat een onderzoek van de American Society for Horticultural Science zien. Elke soort is uniek.

Zo zit de meest populaire soort, de rode tomaat, tjokvol met de krachtige antioxidant lycopeen, die is goed in het voorkomen van om hartziekten en zelfs sommige vormen van kanker. Daarnaast zou het stofje je beschermen tegen schade van de zon.

Oranje tomaten bevatten dan weer veel tocoferolen, een vorm van vitamine E. Tocoferolen zouden helpen bij huidproblemen zoals eczeem en psoriasis en uit onderzoek blijkt dat ze de kans op huidkanker kunnen verminderen. Het stofje wordt dan ook vaak in cosmetische huidproducten gebruikt.

Gele tomaten spannen dan weer de kroon als het gaat op polyfenolen. Die antioxidant biedt zes voordelen voor je hart: verlaging van je cholesterol, verlaagde bloeddruk, verbeterde slagaderfunctie, verbeterde slagaderflexibiliteit, minder klonteren van de bloedplaatjes en een algehele langere levensduur.

(bron: AD/American Society for Horticultural Science)


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *