Er is meer slecht nieuws voor fans van suikerhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtensap.

Een nieuwe studie heeft het drinken van slechts een klein glas van een suikerhoudende drank per dag – 100 ml, ongeveer een derde van een typisch blikje frisdrank – in verband gebracht met een toename van 18% van het totale kankerrisico en een toename van 22% van het risico op borstkanker.

Het onderzoek, dat meer dan 100.000 Franse volwassenen onderzocht, koppelt de consumptie van suikerhoudende dranken aan een verhoogd risico op sommige vormen van kanker. Dit volgt op een recente studie die een verband legt tussen de consumptie van suikerhoudende dranken en een groter risico op vroegtijdige sterfte.

“De resultaten geven statistisch significante correlaties aan tussen de consumptie van suiker gezoete dranken en het risico op alle vormen van kanker in combinatie met borstkanker”,

zegt Ian Johnson, voedingsonderzoeker en emeritus collega, Quadram Institute Bioscience, die niet betrokken was bij het onderzoek. “Verrassend genoeg misschien, werd het verhoogde risico op kanker bij zwaardere consumenten van suikerhoudende dranken waargenomen, zelfs onder consumenten van zuiver vruchtensap – dit rechtvaardigt meer onderzoek,” Johnson vertelde het Science Media Centre in het Verenigd Koninkrijk.

Mathilde Touvier, hoofdauteur van de studie die woensdag werd gepubliceerd in medisch tijdschrift BMJ, zei dat uit het onderzoek blijkt dat het verminderen van de hoeveel gezoete dranken die we drinken, gunstig zou zijn voor onze gezondheid. “Wat we opmerkten was dat de belangrijkste oorzaak echt de suiker in deze suikerhoudende dranken lijkt te zijn,” zei Touvier, die de onderzoeksdirecteur is van het Nutritional Epidemiology Research Team van het National Health and Medical Research Institute aan de Parijse Universiteit.

“De consumptie van hoog suikerhoudende dranken is een risicofactor voor obesitas en gewichtstoename en obesitas is op zich een risicofactor voor kanker.”

Een andere mogelijkheid is dat additieven, zoals 4-methylimidazol, die wordt gevonden in dranken die karamelkleuring bevatten, een rol kunnen spelen bij de vorming van kanker.
Touvier adviseert dan ook om de hoeveelheid suikerhoudende dranken te beperken tot een maximum van één glas per dag.

In reactie op de studie benadrukte de American Beverage Association de veiligheid van suikerhoudende dranken.Danielle Smotkin, een woordvoerster van de American Beverage Association zei in een verklaring:

“Het is belangrijk voor mensen om te weten dat alle dranken – met of zonder suiker – veilig zijn om te consumeren als onderdeel van een evenwichtig dieet. Veel van de grote Amerikaanse drankenproducenten werken ook samen om de consument te helpen hun suiker inname te verminderen door de consument meer keuze en informatie te geven in het aanbod van dranken van suikervrij tot kleinere verpakkingen en duidelijke calorie-informatie.

Het onderzoek vond overigens geen verband tussen dieetdranken en kanker. De auteurs waarschuwden dat deze bevinding met voorzichtigheid moet worden geïnterpreteerd, omdat dit type drank relatief weinig werd geconsumeerd door de deelnemers aan het onderzoek.
Een eerder dit jaar gepubliceerde studie toonde aan dat het drinken van twee of meer kunstmatig gezoete dranken per dag gekoppeld was aan een verhoogd risico op stolsel-gebaseerde beroertes, hartaanvallen en vroegtijdige dood bij vrouwen ouder dan 50 jaar.
Catherine Collins, een diëtiste in de Britse National Health Service, zei echter dat de afwezigheid van kankerrisico bij het gebruik van dieetdranken de “take-home message” van het onderzoek was.
“Te lang is de voedingswaarde van zoetstoffen als gezondheidsrisico in de populaire cultuur gebleven”, vertelde ze aan het Science Media Centre in het Verenigd Koninkrijk.
“Alle huidige zoetstoffen in gebruik hebben strenge veiligheidstests ondergaan voordat ze aanvaardbaar waren voor menselijk gebruik,” zei Collins, die niet betrokken was bij het onderzoek.

Voor de nieuwe studie heeft het onderzoeksteam gekeken naar 101.257 gezonde Franse volwassenen – 79% vrouwen en 21% mannen die hebben deelgenomen aan de lopende Franse NutriNet-Santé studie.

Deelnemers, die gemiddeld 42 jaar oud waren werden gevolgd gedurende een periode van negen jaar. Daarbij werd de dagelijkse consumptie van suikerhoudende dranken, suiker gezoete dranken, vruchtensappen en kunstmatig gezoete of dieetdranken berekend en de eerste gevallen van kanker die door de deelnemers werden gemeld, werden gevalideerd door medische dossiers en verbonden met nationale databases van de ziekteverzekering.
Gemiddeld verbruikten mannen meer suikerhoudende dranken dan vrouwen, respectievelijk 90,3 ml per dag in vergelijking met 74,6 ml. Risicofactoren voor kanker, zoals leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, familiegeschiedenis van kanker, rookstatus en lichamelijke activiteit, werden in de studie mede in aanmerking genomen.

Tijdens de follow-up periode van de studie werden in totaal 2.193 eerste gevallen van kanker gediagnosticeerd, op een gemiddelde leeftijd van 59 jaar. Hiervan waren 693 gevallen van borstkanker, 291 gevallen van prostaatkanker en 166 gevallen van colorectale kanker.
Deze studie is echter observationeel en toont geen oorzaak en gevolg aan.
Dat is een belangrijke beperking, zeggen onderzoekers, omdat het onmogelijk is om te bepalen of het gevolg is te wijten aan een soort drank of een andere verborgen gezondheidskwestie.”Hoewel deze studie geen definitief oorzakelijk antwoord biedt over suiker en kanker, draagt het bij aan het algemene beeld van het belang van de huidige drang om onze suikerinname te verminderen,” aldus Amelia Lake, lezer in volksgezondheidsvoeding aan de Teesside University.

“Het is duidelijk dat er meer werk te doen is en het meten van de inname via de voeding is een uitdaging, maar de boodschap van de totaliteit van het bewijs over overmatige suikerconsumptie en verschillende gezondheidsresultaten is duidelijk – het verminderen van de hoeveelheid suiker in onze voeding is uiterst belangrijk,” vertelde Lake aan het Science Media Centre in het Verenigd Koninkrijk. Ze was niet betrokken bij de huidige studie.

(bron:CNN)

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *